Onze tuin

TUIN VAN TOOSJE EN LEO. Driehuis

P6203707

Rosa ‘Guirlande d’Amour’ helaas doodgevroren in januari 2012….. -20 was te veel van het goede….

Jullie komen vast via de oprit de tuin binnen en dat is meteen de grootste verrassing: een, na dat piepkleine voortuintje, onverwacht ruime achtertuin met de prachtige bomen van begraafplaats Westerveld als achtergrond.

I Februari 2003 hebben wij dit huis betrokken. We kwamen van nummer 25 waar onze achtertuin 9 bij 10 m was. Dit perceel is (inclusief een achterste reep van 4x35m van Pro Rail xb1 140mxb2) ongeveer 1000 mxb2 groot.

Het is dan ook vanwege de tuin dat we dit huis hebben gekocht.

Het huis moest helemaal gerenoveerd worden. Daar hebben we vier maanden over gedaan.

In oktober 2002 kon ik dus al beginnen met de tuin, die in een erbarmelijke staat verkeerde.

Dat hield op dat moment in: rooien van struiken en bomen, verwijderen van stronken (zie foto’s).

Het was een moeilijke beslissing om de prachtig gemaakte betonnen vijver te slopen, maar hij was totaal het verkeerde model (niervormig met een extra golving) en lag te laag, zodat als het regende de grond eromheen in de vijver spoelde.

In november 2002 hebben we de rozenboog met Rosa ‘Pink Ocean’ verhuisd die nu recht achter de openslaande tuindeuren aan het eind van het hoofdpad staat. De kluiten bungelden eronder, maar ze zijn meteen goed aangeslagen. ‘Pink Ocean’ is wel een aparte roos,erg sterk, weinig ziektes, goed doorbloeiend, maar met rare rechte stelen, het zou een snij-roos kunnen zijn!

Hoewel ik toen nog geen idee had wat met de rest van de tuin te doen ontstond wel meteen het plan van dat hoofdpad, midden achter de tuindeuren. Een mens kijkt een groot deel van het jaar vanuit het huis de tuin in, dus dat was eigenlijk het uitgangspunt.

Toen in april 2003 eindelijk werd begonnen met de bestrating (gelegd door Leo), kreeg het definitieve pad vorm. Van daaruit ontstond eigenlijk vanzelf de rest. De meeste tegels komen uit het buurt-krantje, gratis af te halen, vandaar dat de kleuren nogal verschillen, maar dat heeft wel wat.

Gegeven waren de rode beuk en de Metasequoia dus kwam tussen deze2 bomen het gazon: 7,20m x 19,20m.

Aan de zuidkant een klein terrasje met de Franse-kant-stoeltjes en aan de andere kant het, wat wij het Podium noemen, met de half ronde haag van Elaeagnus ebbingei (olijfwilg). Snelle groeier die Elaeagnus, moet wel vier keer per jaar gesnoeid worden om haar strak in vorm te houden

De half ronde vorm was een oplossing om de schuine Noordgrens te camoufleren. Het perceel is namelijk een bijna perfecte driehoek. Lastig vond ik, maar wel een uitdaging.

Langs alle hagen hebben we een “snoeipad” aangelegd, 60 cm breed zodat er een trap op kan staan. Erg handig en het blijkt ook een ruimtelijk effect te hebben.

De Buxus is, op een paar bollen na, allemaal zelf gestekt. Snoeiafval gewoon in potgrond steken en zo nu en dan water geven.

Het snoeien van al die haagjes is wel een hele ceremonie: stokken en touwtjes, rolcentimeter erbij. Ik houd ongeveer 30 cm breed en 42 cm hoog aan.Het wordt gemakkelijk door die stoeptegels die ook als richtlijn dienen. En natuurlijk allemaal met de (hand)heggenschaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Taxushagen worden wel allemaal met de elektrische snoeischaar gekortwiekt.

Voor een groot deel vond ik de beplanting vooral in het achterstuk: Akelei, Asters, Astilbes, Phloxen, Geraniums en Persicaria’s,

b89cccb670.jpg

Akelei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astilbes, Persicaria’s, Hosta’s, Veronicastrum en rozen.

en net uitlopende pollen. Zonder te weten wat het was of welke kleur heb ik ze ergens neergezet. Nog steeds staan er planten niet helemaal goed, zeker wat kleur betreft.

Alle Hosta’s, waren ook aanwezig. Ik heb ze gesplitst ener randen mee gemaakt. De slakken bestrijd ik met Escar-go. Dat werkt goed maar het moet wel iedere 14 dagen worden toegepast, wat zo te zien niet altijd lukt.

De Vrouwenmantel langs het gazon, ook gekregen, heb ik geplant in een geultje met pure compost (het is hier puur zand dus je moet wat)waar ze erg van bleken te houden. Ze groeiden meteen als kool. Nu zie je wel dat ze het onder de Metasequoia wat moeilijker hebben.

De Rozen waren voor een deel aanwezig. De twee rode Ramblers, Rosa ‘Crimson Shower’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosa ‘Crimson Shower’

die nu volop bloeien,zijn door de voorganger altijd gesnoeid als struikrozen maar maakten wel uitlopers van 2 meter. Dus kregen ze van ons deze 2 grote steunen waar ze het goed op doen. Door de wind in het voorjaar waren ze bijna omgewaaid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosa ‘Bonica 82’

Ook de drie Rosa ‘Bonica 82’ stonden hier al in de tuin. Verbazingwekkend sterke, ziekte vrije,doorbloeiende roze roos, een aanrader.

De witte struikroosjes Rosa ‘White Fleurette’ waren ook al tuinbewoners. Dankbare doorbloeiers hoewel ze niet mijn keuze zouden zijn.

De kopers van ons vorige huis houden niet van rozen dus konden we ze meenemen. De al eerder genoemde Rosa ‘PinkOcean’ bijvoorbeeld en Rosa ‘QueenElisabeth’. En niet te vergeten de zalm-oranje Rosa ‘Just Joey’. Rosa ‘New Dawn’  is eveneens meegenomen maar dat vind ik ’n roestige tante.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosa ‘Just Joey’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosa ‘Abraham d’Aby’

778a562b94.jpg

Rosa ‘Constance Spry’

Ook de rambler Rosa ‘ConstanceSpry’ in de krentenboom bij Het Podium  komt van nummer 25.

De zalm-rode naamloze roos, wij noemen haar “De Zwolse Roos”, onder de rode beuk heeft al 2 verhuizingen overleefd. Ik heb haar gekocht in 1980 bij Albert Hein in Zwolle, waar ze tegeneen schuurtje stond tot 1991.

Ze bloeit maar vanuit één stam en heeft moeite nieuwe scheuten te maken. Waarschijnlijk mijn eigen schuld: ik zal de voet beter vrij moeten maken en toch maar eens drastisch snoeien want wat er nu staat is helemaal tegen de regels.

Nieuw aangekochte rozen zijn de Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’, Rosa ‘Zephérine Drouhin’, Rosa ‘Penny Lane’ en enkele andere waarvan ik de naam zo niet kan reproduceren, over de”rozenprieeltjes” in de achtertuin.

Onze geheime achtertuin ;-)

Onze geheime achtertuin 😉 Met de rode Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’

 

In de achterste tuin bij de appelbomen bevindt zich een experimenteel rozentuintje. Alle kleuren door elkaar: Rosa “Duftwolke”, Rosa ‘Dame de Coeur’, Rosa ‘Nostalgie’, Rosa ‘Buff Beauty’, Rosa ‘Marie Curie’, Rosa ‘Amber Queen’, Rosa ‘Poetry in Motion’, Rosa ‘Peace’ en Rosa‘Scented Memory’. Geinspireerd op de rozentuin van Kasteel Middachten. Als jullie er nog niet geweest zijn is het zekerde moeite waard de tuin van Middachten te bezoeken!

IMG_0694

Rosa ‘Nostalgie’

IMG_0693

Rosa ‘Graham Thomas’

Sommige rozen zou je alleen al voor de naam kopen, zoals de klein bloemige, witte, klimmende trosroos Rosa‘Guirlande d’Amour’ die bij ons eetterras staat, waar je tuin inkomt. En wat te denken van Rosa ‘Abraham d’Arby’!

Dat gekke vijvertje met de waterlelie stamt ook uit onze vorige tuin. Ze wilden ’t niet houden dus hebben we ’t een jaar later verhuisd naar hier, met salamanders en al.

Erg prettig was ook de aanwezigheid van veel Rhododendrons, die wij nu als haag bij het eetterras hebben. Een normaal mens zou de Rhododendron nooit als haag gebruiken maar ik heb op dat idee opgedaan bij kwekerij “De limieten”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het gazon maai ik 2 of 3 keer in de week. Ik laat het gras niet meer liggen maar mest iedere maand, van april t/m augustus.

Het onkruid erin neem ik op te koop toe, ik zal wel moeten….. Ik heb al diverse bestrijdingsmiddelen geprobeerd, maar niets lijkt te helpen en met de hand verwijderen is een onmogelijke zaak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat wij op zand tuinieren is het een kwestie van mesten en veel sproeien!

Voor vragen: toosjew@gmail.com

Veel tuinplezier! Hartelijke groet, Toosje

Plattegrond afmetingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s